Nieuws en Agenda

Rapport “The Secret Power in the Office” verschenen

Op 16 maart heeft Professor Kees Cools uit handen van Brigit de Lange en Ingrid de Jong het officiële rapport ontvangen met de uitkomsten van het onderzoek door Dilemma-Assist. Ruim 200 executive assistants uit 25 landen hebben gereageerd op vragen over hun dilemma’s en integriteitskwesties in relatie tot wangedrag in hun organisatie of instelling. De uitkomsten zijn spraakmakend. In het NRC verscheen een groot artikel van Joris Kooistra in de Economie-bijlage met cartoons van Kamagurka. Ook in social media verscheen het artikel veelvuldig, voorzien van reacties en commentaar. Op 20 maart ben ik samen met Ingrid de Jong en Kees Cools in de uitzending om 12.30 uur bij BNR Nieuwsradio van Roelof Temmen.

Het engelstalige rapport is op te vragen via onze website

Uitzending BNR Nieuwsradio terugluisteren kan ook via onze website

                                                             20 maart met Kees Cools live bij BNR Nieuwsradio

PERSBERICHT 16 maart 2018

Integriteitkwesties en wangedrag fors probleem aan de top van bedrijven

In de top van grote bedrijven en organisaties zijn integriteitskwesties en wangedrag een veelvoorkomend probleem. Dit blijkt uit een uniek internationaal onderzoek van Dilemma-Assist in 25 landen onder 1.400 executive assistants van grote bedrijven en instellingen. Het onderzoek is in samenwerking met de hoogleraren Kees Cools en Erik van de Loo uitgevoerd.

Wangedrag
Twee op de drie executive assistants (EA’s) constateert dat er sprake is van wangedrag bij directieleden van grote ondernemingen. De belangrijkste vormen zijn misbruik van geld, tijd en eigendommen van de onderneming (33%), gevolgd door belangenverstrengeling en misbruik van vertrouwelijke informatie (14%). Als belangrijke oorzaken van wangedrag geven de EA’s de druk aan die collega’s voelen om ‘alles te doen wat nodig is’ om targets en doelstellingen te realiseren, om bonussen veilig te stellen en kans op promotie te maken. Daarnaast worden disfunctionele procedures en regels genoemd als een belangrijke reden voor wangedrag. Lees verder op pag.2“Vele wetenschappelijke studies hebben laten zien wat de nadelen en perverse effecten van targets, budgetten en bonussen zijn. Dit onderzoek laat bovendien zien dat dit de belangrijkste oorzaken zijn van wangedrag bij ondernemingen.”, zegt Kees Cools.